Werken in opdracht

Nieuwe werken in opdracht

Het ensemble zal nieuw werk spelen dat in opdracht geschreven is door Dominique Gonzalez-Foerster, Jonathan Bepler, Libia Castro & Ólafur Ólafsson en The Residents. Daarnaast staan er bestaande stukken van de hand van componisten en kunstenaars op het repertoire. De drie performance-georiënteerde muziekstukken Serious ImmobilitiesDuet en Anthem van Meyers maken ook deel uit van de tentoonstelling.


Genodigde kunstenaars

Dominique Gonzalez-Foerster (1965, Frankrijk) is in haar praktijk onvermoeibaar interdisciplinair, waarbij ze gebruik maakt van film, literatuur, architectuur, filosofie en kritische theorie. Met behulp van meeslepende installaties die film omvatten of doen denken aan filmische stijlmiddelen, zet Gonzalez-Foerster het medium van de ervaring in als manier om het wezen van objecten en de betekenis van context ter discussie te stellen. Gonzalez-Foerster beroept zich vaak op teksten vol weglatingen, waarin fictie, feit en de veelzijdigheid van de herinnering even zwaar wegen. Zo schept ze veelzijdige werelden die gevoed worden door de spanning tussen eindigheid en oneindigheid en tussen het empirische en het dramaturgische.

Jonathan Bepler (1959, VS) is een componist die uitvoerig gebruik heeft gemaakt van de context van samenwerkingsverbanden en locatie gebonden werk. Zijn brede scala aan technieken en vaardigheden omvat onder meer improvisatie, dirigentschap en alternatieve muzieknotaties. Hij werkt bovendien vaak met onverwachte performers. Regelmatig terugkerende samenwerkingspartners zijn onder meer choreografen Sasha Waltz en John Jasperse en kunstenaar Matthew Barney. Vanaf 2015 is hij gastdocent aan de Staatliche Hochschule für Gestaltung in Karlsruhe.

Libia Castro (1970, Spanje) en Ólafur Ólafsson (1973, IJsland) zijn samenwerkende kunstenaars die actief zijn in Rotterdam en Berlijn. Als duo zijn ze hun artistieke praktijk, waarin ze zich uitdrukken in verschillende media en in uiteenlopende genres en disciplines als politieke geschiedenis, genderstudies en sociologie, begonnen in 1997. Ze richten zich in hun werk op uitsluiting en uitbuiting in een beschadigde wereld van ontheemding en geweigerde deelname.

The Residents is een Amerikaans kunstcollectief dat het meest beroemd is vanwege hun avant-gardemuziek en multimediawerken. The Residents worden al meer dan veertig jaar beschouwd als iconen binnen de wereld van de experimentele muziek, waarbij ze afwisselend worden gezien als een rockband, een kunstenaarscollectief en een mentaliteit. Tot op de dag van vandaag blijven hun leden anoniem.